Opplevelser som berører
26. juli–3. august 2014


Utforsk programmet Kjøp billetterMesse i H-moll René Jacobs
Messe i H-moll
René Jacobs
Ingebjørg Brattland, salmekveld, borggården, salmer
Salmekveld med Ingebjørg
Brattland og Jan Erik Larsen
Ridderturnering, Ytre kongsgård, historisk, ridder, olavsfestdagene
Ridderturnering
Barnas Olavsfest - trøndersk barnemusikk-toppmøte!
Barnas Olavsfest -
trøndersk
barnemusikk-toppmøte!
Ballonger Nidarosdomen
Tegnespråktolk på
flere verbalarrangmenet!
Gudstjenestene under festivalen
Gudstjenestene
under festivalen
 Spotify liste  Wimp Liste  Meld deg på nyhetsbrev
 
Nidarosdomen
Les mer

Sikkerhet på festivalen27. juli

borggaarden_marked_plen
Les mer

Uten en krone på festival?25. juli

Ballonger Nidarosdomen
Les mer

Tegnespråktolk på flere verbalprogram under Olavsfestdagene17. juli

Gudstjenestene under festivalen
Les mer

Gudstjenestene under festivalen2. juli

frivillig_hjerte
Les mer

Har du hjerterom og husrom?30. juni

Åge portrett_forside_small
Les mer

Les i vårt program her!13. juni

to_damer_to _herrer_RGB_MELLOMSTOR_farge
Les mer

Hemsing og Larsen – to damer to herrer14. april

-
Les mer

«David & Bathsheba» nominert til Grammy14. april

Lars Winnerbäck
Les mer

Første artister i 2014 er klare!12. april

Skjermbilde 2014-04-14 kl. 19.53.02
Les mer

Adressa: Usannsynlig vellykket festival9. mars


×
Nidarosdomen

Sikkerhet på festivalen

Søndag 27. juli, kl 18:37     Del på Facebook     Tvitre

Olavsfestdagene får noen henvendelser rundt sikkerhet knyttet til arrangementene. Vår egen sikkerhetssjef holder løpende kontakt med politiet, og de anbefaler oss å kjøre festivalen som planlagt.

Politiet har større tilstedeværelse i byen, og oppfordrer folk til å opptre som vanlig.

×
borggaarden_marked_plen

Uten en krone på festival?

Fredag 25. juli, kl 20:54     Del på Facebook     Tvitre

Det finnes mange muligheter til å oppleve arrangement som ikke trenger å koste en eneste krone under Olavsfestdagene.

Allerede på Olavsfestdagenes åpningsdag kan du oppleve god, gratis underholdning. Møt på Torget kl. 12:00 for å få med deg åpningen av festivalen. Festivaldirektør Petter Myhr ønsker velkommen, før Rasmus Rohde og to sangere fra Nidarosdomens Jentekor fremfører «Sangen om Rettferdighet» laget av SFO-barn over hele Trondheim.

Deretter deles det ut roser til prosesjonen som vil gå oppover Munkegata. Delta, eller still deg langs gata og se på alle de prominente gjestene og ridderne. Etterpå kan du rusle opp til Borggården, hvor du kl. 13:00 får servert smakebiter fra årets program. Du kan høre både Trondheim Voices, Heklas Stålstrenger, tenor Werner Güra med Norsk Barokkorkester, og Ingebjørg Brattland fra scenen.

I Borggården kan du etterpå vandre rundt på Historisk Marked og oppleve den spesielle stemningen som tar deg med tilbake til middelaldersk tid. Barna kan prøve å gå på stylter eller kanskje bli steinhogger?

Historisk Marked er åpent hver dag under festivalen fra kl. 10:00 til 17:00, og fra kl. 10:00 til 16:00 onsdag 30.juli og det koster selvfølgelig ingenting å komme inn.

9423624985_36640fbb61_k

 

KONSERTER
Det finnes også mulighet til å oppleve gratis konserter under festivalen. Sparebank1 besørger billetten når Conor Patrick and the Shooting Tsar Orchestra byr opp til fest med sitt ni manns store orkester på scenen på Torget tirsdag 29. juli. De har blitt rost opp i skyene av kritikerne og snart kommer også debut-albumet.

En annen mulighet til å møte en av festivalens artister får du i Vår Frue Kirke under Åpen Mikrofon fredag 1. august. Kirken fylles av gjester og mikrofonen står åpen. En av festivalens artister deler noen låter og kanskje noen ord med gjestene, før kirkens brukere kan bidra med kunstneriske innslag. Det blir enkel servering.

 

GUDSTJENESTER
Hvis du vil komme i høytidsstemning er det bare å delta på en av alle gudstjenestene gjennom hele festivalen. Det er magisk stemning i og foran Nidarosdomen når pilegrimene kommer i prosesjon mot katedralen i skumringen for å starte Olavsvaka på kvelden 28. juli og fortsetter våkenatten gjennom Den Hellige Natten og videre inn i Det Hellige Døgnet.

Det hellige døgnet. Pilegrim

 

Under Familiemessen vil Nidarosdomen tilrettelegges for barna og det blir også noen kunstneriske innslag rettet mot de yngre. Før familiemessen kan barna også være med på en Pilegrimsvandring for barn sammen med Biskop Tor Singsaas. Den starter på Sverresborg Folkemuseum.

På festivalens siste dag vil Høymessen følge årets festivaltema FOLK. Det blir innslag av folkemusikk og folkedans og det hele blir sendt direkte på NRK P1.

Sunday Assembly er en messe uten gud og vil foregå på Torget den første søndagen under festivalen, 27. juli. Folkene bak Sunday Assembly sier de ikke tror på noen gud, men de er likevel veldig begeistret for mye av det kirken har å by på. Dette er første gang vi kan oppleve en Sunday Assembly i Norge. Møtet blir ledet av stifterne Sanderson Jones og Pippa Evans, det blir allsang til popmusikk, mens Kolbjørn Nordvik holder tale om at vennligheten kommer.

 

VERBALPROGRAM
Det finnes også mange samtaler og foredrag som er mulig å overvære i løpet av festivalen uten at det trenger å koste noe. I år har Vestfrontmøtet fått en sentral plass i festivalen for å etablere Vestfrontplassen ved Nidarosdomen som en nasjonal arena for viktige, verdibaserte samtaler og diskusjoner.

Det starter på mandag hvor Haddy N´jie holder tale over årets tema FOLK. Tirsdag vil Henrik Mestad fremføre Bergprekenen. Onsdag 30. juli vil Muhammad Jawri og Kjell Magne Bondevik diskutere utviklingen av demokrati i Somalia. Torsdag inviterer vi til debatt  om troen eller vitenskapen kan redde verden. Fredag 1. august vil barn fra mange land diskutere Barns rett til å bli hørt. Det siste Vestfrontmøtet arrangeres i samarbeid med Vårt Land og er en debatt om den nye Folkekirken.

Et annet samarbeid med Vårt Land hvor du kan delta gratis, er møtet mellom ateisten Didrik Søderlind og presten Stian Aarebrot på Prinsen Kino fredag 1. august.

Didrik Søderlind, Stian Aarebrot, ateist, prest

 

Nytt av året er «Min Tro» som foregår på dagtid mandag til fredag under hele festivalen i Vår Frue Kirke. Der har du mulighet til å møte både mesterdirigent René Jacobs, artist Masha Vadat, skuespiller Ragnhild Sølvberg, mytolog og dramaturg Terje Nordby og advokat Geir Lippestad i samtale med Alf van der Hagen om hva de kaller sin tro.

En annen samtale i Vår Frue Kirke er Samtale om å fullføre et liv.
Etter å ha vandret i en måned fra Oslo til Trondheim kommer Pilegrim for Hospice til Trondheim og Vår Frue Kirke mandag 28. juli klokken 17.00. Olavsfestdagenes Petter Myhr vil lede et panel av pilegrimer i samtale om både turen og hospice-bevegelsen.

 

UTSTILLINGER
Hvis du vil på en utstilling kan du gå og se fotograf Trine Melhuus´ møte med ungdommer fra Ramallah og Trondheim på Trondhjems Kunstforening (Ni Muser) hver dag under festivalen.

Utstillingen SFOs FOLK ser du på bakveggen til Trondheim Kunstmuseum. Et kunstprosjekt hvor nesten alle 42 SFO-skoler i Trondheim har deltatt og laget småfolkfigurer i leire. Over 800 figurer har blitt bundet sammen til en SMÅ-FOLK-VEV.

trine1

×
Ballonger Nidarosdomen

Tegnespråktolk på flere verbalprogram under Olavsfestdagene

Torsdag 17. juli, kl 13:25     Del på Facebook     Tvitre

For første gang har Olavsfestdagene tegnespråktolker på flere av sine arrangement.

I år bruker Olavsfestdagene for første gang tegnespråktolker ved flere av de store verbalprogrammene under festivalen. Dette gjør vi i samarbeid med NAV Hjelpemiddelsentral Sør-Trøndelag.

Dette skal i år tegnespråktolkes:

Lørdag 26. juli
Åpningsprosesjon (kl. 12.00) og Åpningsarrangement (kl. 13.00)

Mandag 28. juli
Vestfrontmøtet. Tale over årets tema, FOLK. Med Haddy N’jie.

Tirsdag 29. juli
Vestfrontmøtet. «Bergprekenen». Skuespiller Henrik Mestad fremfører tidenes største tale i sin helhet.

Onsdag 30. juli
Vestfrontmøtet. «Utvikling av demokrati i Somalia – hva lærte jeg av mine år i Trondheim». Med Mohammad Jawari og Kjell Magne Bondevik.

Torsdag 31. juli
Vestfrontmøtet. «Tr0. Viten. Hva kan redde verden?» Med preses Helga Haugland Byfuglien og rektor ved NTNU Gunnar Bovim, ledet av Alf van der Hagen.

Fredag 1. august
Vestfrontmøtet. «Barns rett til å bli hørt». Med unge fra flere land, Laila Bokhari, Kavita Ratna, Berit Berg. Møteleder Reidar Hjermann. Utdrag fra forestillingen «Paragraf 113».

×
Gudstjenestene under festivalen

Gudstjenestene under festivalen

Onsdag 2. juli, kl 14:42     Del på Facebook     Tvitre

Akkurat som i middelalderen samles mennesker også i vår tid i katedralen til fest og høytid, men også om det lavmælte og meditative.

Gudstjenestelivet i domkirken disse dagene byr på alt dette – fra storslåtte høymesser med vakker musikk og sterke uttrykk, til den stille pile- grimsgudstjenesten der musikkfølget er en enkel fløytestemme og stillheten har godt rom.

Gudstjenestene i Nidarosdomen dette året vil selvsagt preges av at det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet er innviet og tatt i bruk.

I 2014 er det naturlig å sette fokus på Grunnlovsjubileet og dets betydning også i feiringen av gudstjenestene. Og vi markerer 1000-års minnet for Hellig Olavs dåp, som fant sted i Rouen i Frankrike i 1014. Nytt av året er hverdagsbønner i Vår Frue Kirke klokken 14:00. I tillegg vil noen av tidebønnen i år være i Vår Frue Kirke.

 

Ett av høydepunktene under Olavsfestdagene er Oslok-feiringen og Olavsvaken.

Olsok markerer minnet om at Olav Haraldson døde i slaget på Stiklestad 29. juli 1030. Olavsvake stammer fra katolsk tid, da det var det vanlig å våke og be tidebønner gjennom natta. Til tross for forbudet mot å helligholde alle helgener og holde messer nattestid under reformasjonen, holdt Olsok seg som festdag i den folkelige tradisjonen. Olav levde videre som helgenkonge i sagn og skikker over hele landet helt til Olsokfesten ble revitalisert i forbindelse med feiringen av 900-årsjubileet for hans død i 1930.

Olsokfeiring i dag
29. juli – Olav den Helliges dag – var den store høytiden i Trondheim. Dermed ble natten til 29. juli, Olavsvaka, viktig. I dag starter det vi har kalt Det hellige døgnet med tidebønnen Vesper 28. juli. Om ettermiddagen 28. juli er det pilegrimsvandringer fra ulike steder i byen.

 

Kirkelig program under Olavsfestdagene:

Lørdag 26.juni

NIDAROSDOMEN
08:30   Pilegrimsgudstjeneste

 

Søndag 27. juni

NIDAROSDOMEN
11.00   Høymesse med tema «Tro, håp, og rettferdighet» Søndagsgudstjeneste på den første av de to søndagene under festivalen. Tema for gudstjenesten er «Tro, håp og rettferdighet». Petter Skauen, mangeårig fredsarbeider i Latin- og Mellom-Amerika blant annet for Kirkens Nødhjelp, preker, og Nidarosdomens Oratoriekor synger.

 

Mandag 28. juli

VÅR FRUE KIRKE
14:00   Hverdagsbønn

NIDAROSDOMEN
08:30   Pilegrimsgudstjeneste

17:30   Vesper
Vesper (aftenbønn) synges vanligvis ved solnedgang. Tradisjonelt var vesper liturgisk sett starten på det vi betegner som neste dag.

23:00   Olavsvaka. Midnattsgudstjeneste, med Schola Sancta Sunnivae.
Olavsvaka, kveldsgudstjenesten ved inngangen til Olsokdøgnet, starter med pilegrimsvandringer inn til Nidaros domkirke fra Sverresborg museum og Lade kirke. Pilegrimsvandringene starter kl 20.00 og kommer fram til Nidarosdomen der selve Olavsvaka begynner kl 23.00.

Denne gudstjenesten markerer i år vårt tusenårs-minne om Hellig Olavs dåp som vi vet fant sted i domkirken i Rouen i Normandie en gang i årene 1013-1015. Nidaros biskop, Tor Singsaas og den katolske biskopen i Norge, Bernt Eidsvig er begge tilstede ved gudstjenesten, der en på en særlig måte markerer dåpen som felles sakrament for våre kirker. Prester fra Rouen deltar også i gudstjenesten.

Det gregorianske koret Schola Sanctae Sunnivae synger fra det musikalske materialet som en vet ble brukt ved Nidaros domkirke til Olsokfeiringen i middelalderen. Senere i høst vil tusenårs-minnet om Hellig Olavs dåp markeres med ulike arrangement og gudstjenester i Rouen.

00:30–08:00   Den Hellige Natten – Natten mellom 28. og 29. juli
Olsoknatten er kirken åpen for mennesker som søker det hellige. Vigilie (våkenattbønnen) synges i 2014 i en noe forkortet utgave, og det spilles fra Steinmeyerorgelet. I den hellige natten inviterer vi til felles meditasjon i kapellene rundt om i kirken. Meditasjonene blir ledet av kapellan Beate Iren Lerdahl.
Tidebønnen Laudes (morgensang) tidlig om morgenen 29. juli er for noen avslutningen på natten og for andre starten på dagen.

Program gjennom natten: 
00:15             Musikk fra Steinmeyerorgelet.
00:30            Vigilie fra Olsoktidebønnene. Korsalteret.
01:00             Stille meditasjon. Millenniumskapellet. Begrenset antall.
02:00            Musikk fra Steinmeyerorgelet.
02:15             Stille meditasjon Johanneskapellet
03:15             Stille meditasjon Mariakapellet. Soloppgang. Begrenset antall

Medvirkende:
Sangere fra tidebønnsgruppa i ND
Domorganist i Lund domkirke, Tomas Willstedt
Kapellan i Nidaros domkirke, Beate Iren Lerdahl
Medlem i Lademoen MR, Gita Aspen

 

Det hellige døgnet. Pilegrim

Tirsdag 29. juli

NIDAROSDOMEN
08:00   Laudes
Laudes (ottesang) er tidebønnen ved daggry. Tekstene er preget av lovsang over en ny dag, og bønn for dagen som kommer

11:00   Olsokhøymesse.
Olsokdagen, 29. juli, feires den store Olsokhøymessen. Kirken fylles av folk og det tradisjonelle og det nyskapende møtes i tekster, musikk og salmer. Det er Preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien, som forretter, og Schola Sanctae Sunnivae synger.

13:30   Non
Non er den siste av de små tidebønnene. Denne bønnen bes ved den niende timen, tidspunktet da Jesus døde.

14:30   Pontifikalmesse (katolsk)

VÅR FRUE KIRKE
14:00   Hverdagsbønn med nattverd

17:00   Vesper
Vesper (aftenbønn) synges vanligvis ved solnedgang. Tradisjonelt var vesper liturgisk sett starten på det vi betegner som neste dag.

20:30   Completorium
Completorium er siste bønn før natten. Completorium ble gjerne bedt på sengekanten når dagen var “komplett”.

 

Onsdag 30. juli

NIDAROSDOMEN
08:30   Pilegrimsgudstjeneste

12:15   Middagsbønn i Kapittelhuset

15:00   Pilegrimsmesse i Kapittelhuset

VÅR FRUE KIRKE
14:00   Hverdagsbønn

 

Torsdag 31. juli

NIDAROSDOMEN
08:30   Pilegrimsgudstjeneste

12:15   Middagsbønn i Kapittelhuset

15:00   Pilegrimsmesse i Kapittelhuset

VÅR FRUE KIRKE
14:00   Hverdagsbønn

18:00   Torsdagmesse

 

Fredag 1. august

NIDAROSDOMEN
08:30   Pilegrimsgudstjeneste

12:15   Middagsbønn i Kapittelhuset

15:00   Familiemesse
Den store Familiemessen under Olavsfestdagene feires fredag 1. august. Biskop Tor Singsaas leder en pilegrimsvandring for barn inn mot domkirken, og i gudstjenesten bidrar sangere fra Korsommerskolen på Mjuklia. Gudstjenesten ledes av kapellan Beate Iren Lerdahl.

19:00   Vesper i Kapittelhuset
Hver fredag synges det aftenbønn i kapittelhuset. Liturgien er på norsk, og har samme form året gjennom. Tekstene og salmene varierer med kirkeåret.

VÅR FRUE KIRKE
14:00   Hverdagsbønn

 

Lørdag 2. august

NIDAROSDOMEN
08:30   Pilegrimsgudstjeneste

12:15   Middagsbønn i Kapittelhuset

13:00   Pilegrimsmesse i Kapittelhuset

 

Søndag 3. august

NIDAROSDOMEN
11:00   Høymesse med tema FOLK
Årets festivaltema for Olavsfestdagane er «Folk», og hva passer da bedre enn å avslutte gudstjenesteprogrammet under festivalen med ei folkemusikkmesse?

I høymessen i Nidarosdomen søndag 3.august kl. 11.00 deltar folkemusikere og dansere fra folkemusikkmiljøet i Ål i Hallingdal. De siste årene har de hatt prosjektet «Folkemusikk og gudstjeneste» under ledelse av kantor Audun Flaen og rektor ved Ole Bull Akademiet Jo Asgeir Lie. De har knyttet til seg ulike musikere, og til høymessen i Nidarosdomen kommer også felespiller Olav Luksengård Mjelva og treblåser Johan Nicolai Moen.Vi vil også oppleve at Ingunn Stræte Lie og Håkon Tveito danser hallingspringer under det liturgiske leddet Gloria.

Liturg og predikant i høgmessa er domprost Ragnhild Jepsen. Gudstjenesten blir også sendt direkte i NRK P1.

 

Olavsvaka

×
frivillig_hjerte

Har du hjerterom og husrom?

Mandag 30. juni, kl 13:13     Del på Facebook     Tvitre

Kunne du tenke deg å piffe opp spansken eller lære en ny kultur å kjenne? Olavsfestdagene trenger husrom for ni unge og voksne fra India og Nicaragua fra 27. juli til 2. august.

Olavsfestdagene får under årets festival besøk av representanter fra organisasjonen The Concerned for Working Children i India og the Centre for Education in Health and Environment i Nicaragua, her skal de være med på arrangement under overskriften «Barns rett til å bli hørt». I den forbindelse trenger vi verter som kan bidra med ei seng å sove i og frokost hver dag. Gjestene vil være opptatt på dagene.

Det er en fordel om du bor i nærheten av sentrum, og det kreves at du kan ta i mot minimum to (en voksen og en ungdom). Du må også kunne kommunisere på engelsk. For mer informasjon kontakt prosjektleder Kjetil Utne på mail kjetil.utne@trondheim.kommune.no eller telefon 920 87 948

Vi håper DU har lyst til å være en god Trondheimsambassadør for våre venner som kommer langveisfra!

×
Åge portrett_forside_small

Les i vårt program her!

Fredag 13. juni, kl 11:50     Del på Facebook     Tvitre

×
to_damer_to _herrer_RGB_MELLOMSTOR_farge

Hemsing og Larsen – to damer to herrer

Mandag 14. april, kl 19:25     Del på Facebook     Tvitre

Olavsfestdagene er stolt arrangør av en forrykende konsert med Hemsing og Larsen, To Damer To Herrer i Vår Frue Kirke tirsdag 4 mars kl 20:00!

Når Eldbjørg og Ragnhild Hemsing & Gjermund og Einar Olav Larsen holder konsert i Vår Frue Kirke er det duket for en heftig opplevelse med disse søskenparene, som på hvert sitt felt blir regnet som de fremste i landet. De har slått seg sammen til «To Damer, To Herrer» og presenterer et program som spenner fra folkemusikk fra Valdres og Trøndelag til verker av Bach, Paganini, Ole Bull og nyskrevne komposisjoner av kvartettens egen Gjermund Larsen.

Disse fire har tross deres unge alder vunnet mange internasjonale konkurranser innen gammeldans, folkemusikk og klassisk, og reist verden rundt i solistoppdrag. Av utmerkelser og priser de fire har seg imellom kan nevnes Spellemannsprisen, Arve Tellefsens musikerpris, et antall 1 . plasser Lanskappleiken.

Søstrene Hemsing fikk utdelt Arve Tellefsens musikerpris under Olavsfestdagene i 2012. Originalitet, lidenskapelig tilstedeværelse er ord som er hyppig brukt om søstrene. Vi gleder oss til å ha dem tilbake og denne gangen på samme scene som brødrene Larsen! «Dette var magisk! Det er det største jeg har vært med på ! Jeg klarte nesten ikke å puste!» Applausen og superlativene ville ingen ende ta etter debutkonserten til To damer, To Herrer i Steinkjer kirke.

Billetter er i salg på billettservice. Vi minner om at det er nummererte plasser i Vår Frue Kirke så det lønner seg å være tidlig ute.

×
-

«David & Bathsheba» nominert til Grammy

Mandag 14. april, kl 19:19     Del på Facebook     Tvitre

Ståle Kleibergs bestillingsverk til Olavsfestdagene, «David & Bathsheba», med Trondheim Symfoniorkester, er i natt GRAMMY-nominert i klassen Best Opera Recording.

Olavsfestdagene bestilte i 2008 en ny kirkeopera av Ståle Kleiberg og Jessica Gordon. Alle arrangører håper jo at verkene vi får laget også får et liv etter første framføring, og operaen, eller «en kirkeopera i oratorieversjon» som den ble kalt, har virkelig levd videre etter dette. I 2010 ble verket igjen framført i konsertversjon i Trondheim og i Polen, samt i Tyskland, og i fjor ble sceneversjonen framført i Nederland.

På innspillingen av «David & Bathsheba» er mange av aktørene fra urframføringen med, både dirigent Tõnu Kaljuste og solistene Anna Einarsson, Nils Harald Sødahl og Fredrik Akselberg, og selvfølgelig Trondheim symfoniorkester.

Vi er fryktelig glade og stolte over at Ståle Kleiberg med «David & Batsheba» har laget et verk som er framføres jevnlig i Europa, og hvor Trondheim Symfoniorkesters fantastiske innspilling nå er GRAMMY-nominert. Vi gratulerer Ståle Kleiberg og Trondheim Symfoniorkester med GRAMMY-nominasjonen!

×
Lars Winnerbäck

Første artister i 2014 er klare!

Lørdag 12. april, kl 20:19     Del på Facebook     Tvitre

Lars Winnerbäck, Mavis Staples og åpningskonsert med nytt verk av Ketil Bjørnstad vil stå på programmet til neste år. Billetter er i salg fra mandag 2.12.

Gospellegenden Mavis Staples kommer til Vår Frue kirke, 30. juli 2014. Hun har samarbeidet med artister som Aretha Franklin, Ray Charles, Ry Cooder, Neil Young og Sting. Og hun ble Grammy-nominert sammen med sin gode venn Bob Dylan for deres duett-versjon av sangen «Gotta Serve Somebody» i 2004.

Mavis Staples begynte karrieren som en del av familiegruppa The Staples Singers, som gjerne ble kalt «God’s Greatest Hitmakers». The Staples Singers jobbet tett med Martin Luther King jr. under borgerretts­kampen i USA på 60-tallet. Det King sa, det kunne de synge. The Staples Singers ble bevegelsens åndelige og musikalske stemme. Mavis sier: «Jeg var med der. Og jeg er fortsatt her på slagmarken, og kjemper for kjærlighet, håp og fred.»

I de senere år har Mavis Staples karriere fått et fantastisk oppsving. Hennes to siste plater er produsert av Jeff Tweedy fra gruppa Wilco. Albumet You Are Not Alone vant Grammy i 2010, mens hennes siste plate One True Vine er blant favorittene til å vinne en Grammy i februar. Alt tyder på at vi møter en gospellegende i toppform under Olavsfestdag­ene i 2014.Den svenske musikkjournalisten Mathias Jensen skriver følgende om Mavis Staples i magasinet GAFFA:

«…det är musik som får mig til att tro på att gospeln är det enda som behövs. Man behöver inte vara religiös för att gråta til «Jesus Wept». Man behöver bara tro på orden man hör.»

Ketil Bjørnstads nye prosjekt Sanger om tilhørighet blir åpningskonsert i Nidarosdomen 26. juli. Bjørnstad står bak både tekster og musikk, og tekstene kretser rundt ulike aspekt ved ’tilhørighet’. Han vil selv spille piano på urframføringa og med seg på laget har han musikere, sangere og kor.

Ketil Bjørnstad er en kjent og kjær komponist, pianist og forfatter, som gjennom førti års virke har gitt ut mer enn tretti album, både soloplater og samarbeidsprosjekt med artister som Ole Paus, Anneli Drecker, Kari Bremnes, Randi Stene og Terje Rypdal. Forfatterskapet hans omfatter 25 romaner, dikt- og essaysamlinger og biografier.

Lørdag 26. juli står den svenske artisten Lars Winnerbäck på scenen i Borggården. Winnerbäck har gjennom årene vokst til å bli Sveriges største artist, og han har sakte, men sikkert, bygget seg opp til å bli en stor artist også her til lands. Med sine personlige tekster, sterke melodier og sitt melankolske preg har han klart å nå ut til de mange, folkekjær og kredibel på samme tid.

Winnerbäck gav i høst ut sitt tiende studioalbum, Hosianna, til strålende kritikker både i Sverige og Norge. Hans høstturné rundt i Sverige og Norge har artet seg som rene signingsferden, med utsolgte hus og strålende konsertanmeldelser overalt. Sveriges største avis, Aftonbladet, skrev at Winnerbäck aldri har vært bedre enn det han er nå. Og med ti studioalbum på samvittigheten, har Winnerbäck en lang perlerad av fengende låter å bygge konsertene sine av. Med stort band, fullt trøkk og allsang, eller stille alene med kassegitaren og munnspillet. Full fart eller godt neddempet. En konsert med Lars Winnerbäck byr på stor variasjon i uttrykket, selv om den indre intensiteten er den samme.

Vi er sikre på at dette blir en kveld for minneboka.

×
Skjermbilde 2014-04-14 kl. 19.53.02

Adressa: Usannsynlig vellykket festival

Søndag 9. mars, kl 23:57     Del på Facebook     Tvitre

Vi deler gjerne denne flotte artikkelen om årets festival med dere, sakset fra Adresseavisen 6.8.2013.

Nå vi lader opp mot neste års festival – Olavsfestdagene 2014. De arrangeres fra 26. juli til 2. august. Vi gleder oss!

Adressaartikkel_tilpasset