Tilbake

Trur du på lyng? Med Ståle Kleiberg, Helge Torvund og Marianne Beate Kielland

I årets bestillingsverk tar komponist Ståle Kleiberg og lyriker Helge Torvund for seg verden, fysikk, natur og sanselighet på en måte som utfordrer lytteren til å skjerpe alle kroppens sanser for å finne overraskende sammenhenger.I årets bestillingsverk tar komponist Ståle Kleiberg og lyriker Helge Torvund for seg verden, fysikk, natur og sanselighet på en måte som utfordrer lytteren til å skjerpe alle kroppens sanser for å finne overraskende sammenhenger.

Last ned håndprogram

De to gamle vennene kommer til Olavsfestdagene med den eksklusive og spesialbestilte konsertforestillingen Trur du på lyng? – et verk i fire deler for mezzosopran, ni musikere og resitatør. To av de fire delene har tekst som synges, og solisten er ingen ringere enn vår internasjonale stjerne Marianne Beate Kielland. De to øvrige delene veksler mellom Kleibergs instrumentalmusikk og Torvunds dikt resitert av skuespilleren Andrea Bræin Hovig.

Konsertforestillingen Trur du på lyng? inviterer oss inn i et rom som er preget av sanselighet og nærvær så vel som av ettertanke, meditasjon og noe så paradoksalt som klingende stillhet.

I Kleibergs toner og Torvunds tekster finnes både et nivå som umiddelbart taler til sansene og et reflekterende nivå som avdekkes etter hvert. Vi møter en verden som er konkret og kroppslig – en verden hvor intense sanseerfaringer formidles på presise og uvante måter.

Samtidig er verden underliggjort – full av skjulte og overraskende sammenhenger. Disse sammenhengene bringes noen ganger frem i dagen. «Det finst ei stille/som fråværet av bier i januar», heter det i en av de tonesatte tekstene – en ny måte å erfare både stillhet, insekter og vinter på.

– Andre ganger er sammenhengene noe vi aner ved at de antydes eller bare delvis avdekkes. Verden fremstår på denne måten som både gjenkjennelig og gåtefull, sier Kleiberg til Olavsfestdagene.

Skråsikre dogmer har ingen plass i Kleiberg og Torvunds univers. Undring og mysterium står derimot sentralt, og mysteriet kan erfares i vår hverdag.

– Nøkkelen ligger i å skjerpe kroppens sanser – lytte, betrakte, fornemme mer og på andre måter enn det vi vanligvis gjør gjennom vår tillærte, klisjemessige måte å erfare verden på. Med en slik poetisk innstilling til livet, vil mysteriet vise seg i det velkjente. Din og min hverdag blir rett og slett den viktigste kilden vi har for å kunne vinne innsikt i noen av livets gåter.

NB: Kleiberg stod også bak Mass for Modern Man som var bestillingsverket under Olavsfestdagene 2015. Dette verket ble senere innspilt og Grammy-nominert i hele tre kategorier i 2017.

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn