Tilbake

Tord Gustavsen // Simin Tander

Norske salmer blir om mulig enda vakrere når de gjendiktes til pashto og tonesettes av landets mest lekne og erfarne jazzpianist. Og da har vi ennå ikke nevnt en av de mest særpregede vokalistene iNorske salmer blir om mulig enda vakrere når de gjendiktes til pashto og tonesettes av landets mest lekne og erfarne jazzpianist. Og da har vi ennå ikke nevnt en av de mest særpregede vokalistene innenfor kontemporær verdensmusikk i dag.

For sammen med den anerkjente afghansk-tyske sangerinnen Simin Tander, har Tord Gustavsen laget et særdeles vakkert og følelsesrikt verk med Hymns and Visions.

Vi har jobbet med transformering og gjendikting av gamle norske salmer til det uutgrunnelige og vakre språket pashto, som var Simins avdøde fars morsmål, og satt disse i dialog med sufi-tekster til mine originalkomposisjoner. Jeg er veldig glad for dette prosjektet – det er virkelig en musikalsk og åndelig smeltedigel der man ikke lenger vet hva som er kristen mystikk og hva som er sufisme, men som likevel føles sterkt rotfestet, sier Gustavsen.

Gustavsen har en særegen spillestil, og skaper kreativ og lyrisk musikk som utfordrer skillet mellom moderne og tradisjonell jazz. Han har spilt med flere kjente vokalister, som Kristin Asbjørnsen, Silje Nergaard, Siri Gjære, Solveig Slettahjell og Live Maria Roggen.

I verket Hymns and Vision er det den prisbelønte pianistens standardlåter salmer som har vært med ham fra oppveksten i kirke og bedehus som fremføres. Låtene er en kilde til stadig ny inspirasjon og nye tolkninger gjennom livets faser. I Simins versjoner får det kjente stoffet en mystisk dimensjon gjennom klangen i det vakre pashto-språket. Gjendiktingene er også politisk og teologisk kontroversielle, idet de reorienterer innholdet i salmetekstene inn mot et mer felles åndelig univers, der impulser fra sufisme, tantra og kristen mystikk finner sammen i et rom som integrerer og utfordrer.

Det handler om sammensmelting, livskraft, tilstedeværelse, inderlighet og dyp glede. I tillegg til de norske salmetonene, gjør de også noen originalkomposisjoner til sufi-poesi.

Hymns and Visions er en musikalsk konstellasjon bygd på dialog mellom eldgamle kilder og nyskrevet stoff. En kveld med sensuelle sufi-salmer på pashto, og med Tord Gustavsen i en ny rolle med litt mer elektronikk enn før. Dessuten med åpne partier der Jarle Vespestads erfaring fra impro-supergruppa Supersilent mer enn anes i helheten, men stadig med det melodiøse og lyriske som bærende elementer.

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn