Tilbake

Stein Torleif Bjella: Jordsjukantologien

Vi kjenner ham best som en av landets mest folkekjære musikere. Nå er det dikteren Stein Torleif Bjella som står på scenen i en sjelden forestilling.Vi kjenner ham som en av landets mest folkekjære musikere. Nå er det dikteren Stein Torleif Bjella som står på scenen i en sjelden forestilling.

Gjennom fire hjertevarme, underfundige og nydelige plater har Bjella rørt en hel nasjon. Spesielt har hans romantiske og sjelegranskende sangtekster en egenskap som gjør at budskapet borrer seg inn i oss – og blir der.

Bjella debuterte i fjor med sin første diktsamling, Jordsjukantologien. Her skildrer han et bygdesamfunn sett fra flere sider. Om mislykkede bønder, latterlige byfolk, nyrike hytteeiere og bygdeoriginaler. Lengsel etter kjærligheten, oppvigleri, følelse av utenforskap og en iboende håpløshet.

Til Vår Frue kirke kommer han med fullt band, der Bjella selv resiterer dikt fra Jordsjukantologien. Dette blir en helt unik mulighet til å oppleve Bjellas univers på nært hold. Forestillingen under Olavsfestdagene blir en av få han gjør i Norge med utgangspunkt i diktsamlingen sin.

Sagt om Jordsjukantologien:

«Bygda er et konkret sted, men også et bilde på livet. Bjella skriver med realistisk svartsyn om skikkelsene sine, men har også rom for humor, sosial satire og rammende karakteristikker. Det leder tankene til en annen låtskriver, som i 1950 ga ut sin første og eneste roman. Som Prøysen har Bjella et varmt hjerte for mye av det han beskriver» – Klassekampen

«Musiker Stein Torleif Bjellas diktdebut er spenstig, tankevekkende og smart. Her er Bjella i sitt ess, han formelig boltrer seg med grove og mindre grove utleveringer, oppkledt i talende metaforer, megetsigende allusjoner (hentydninger) og skjulte sammenligninger.” – VG

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn