Tilbake

Sofia Gubaidulina med TSO og Geir Draugsvoll

Det er en eksistensiell kraft over 85 år gamle Sofia Gubaidulina når hun utforsker musikalske fantasier om apokalypsen med mystikk, metafysikk og spiritualitet. Den verdenskjente russiske komponisten står bak to storslåtte verk som kommer til å drønne mellom veggene i Nidarosdomen.Det er en eksistensiell kraft over 85 år gamle Sofia Gubaidulina når hun utforsker musikalske fantasier om apokalypsen med mystikk, metafysikk og spiritualitet. Den verdenskjente russiske komponisten står bak to storslåtte verk som kommer til å drønne mellom veggene i Nidarosdomen.

Disse verkene fremføres:

Sofia Gubaidulina: Über liebe und hass og Fachwerk

Ja, du leste riktig. Gubaidulina er nå 85 år, men fremdeles en særdeles vital komponist med en egen evne til å formidle et budskap med tyngde og kompleksitet. Hun har i flere tiår vært et forbilde for oppvoksende generasjoner av komponister.

Kveldens hovedverk Über liebe und hass hadde premiere i Tallin i oktober i fjor, to år etter at hennes forrige verk sto ferdig. Helt siden da har ideen til dette enorme oratoriet modnet på notearkene til Gubaidulina, som regnes som en av verdens aller største nålevende komponister.

Sofia Gubaidulina

Endelig er det blitt virkelighet. Det er en unik mulighet når Trondheim Symfoniorkester (TSO), ungarske Purcell Choir i samstemt klang med proffkoret Trondheim Vokalensemble og Nidaros Domkor setter opp dette 50 minutter lange verket i Nidarosdomen, en unik mulighet både for de som elsker klassisk musikk og de som er nysgjerrige på hva klassisk musikk kan tilby.

Med teologisk refleksjon og eksistensiell kraft har Gubaidulina tatt utgangspunkt i et dikt av Franz von Assisi.

– Jeg ble helt sjokkert da jeg leste denne teksten. Ideen er å bringe kjærlighet dit hatet rår. Det er midt i mitt interessefelt. Etter hvert hentet jeg inspirasjon fra passasjer fra Det gamle testamentet, men også dagens verden – politiske hendelser, oppblussingen av spenninger mellom øst og vest og konflikter mellom religioner, sier Gubaidulina.

I 2009 var hun i full gang med å ferdigstille stykket Fachwerk – en spesialbestilling fra Olavsfestdagene, da hun beklageligvis ble syk og måtte avlyse konserten. Nå er det tid for å rette opp i dette! Kvelden i Nidarosdomen avsluttes med det halvtimes lange mørke og gripende stykket Fachwerk, som begynner ettertenksomt og malende før det utfolder seg til et overveldende klimaks. Den tyske kulturavisen Die Zeit kåret in 2011 CD-innspillingen av Fachwerk og CD til «Best Album of the Year».

Geir Draugsvoll

Fachwerk er spesialskrevet for en av verdens fremste traktører av det russiske trekkspillet bajan, nordmannen Geir Draugsvoll. Med et repertoar som spenner fra Bach, Mozart, Grieg og Stravinskij til moderne klassikere som nettopp Gubaidulina, Hosokawa, Berio, Nørgaard og Piazzolla, har Draugsvoll turnert over hele Europa, i Kina og Japan, og opptrådt på de fremste festivaler og konsertarenaer. Han har vært solist med London Symphony Orchestra, Russian National Orchestra, TrondheimSolistene, Trondheim Symfoniorkester, Det Norske Kammerorkester, Kammerakademie Potsdam og Kringkastingsorkesteret (KORK).

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn