Tilbake

Oppstandelsen og livet – en klassisk helaften med Telemann og Bach

Den japanske mesterdirigenten Masaaki Suzuki skal lose Norsk Barokkorkester og de eminente koristene i ungarske Purcell Choir gjennom nydelige verk av Telemann og Bach. Dette blir en helt unik kveld med klassisk musikk i absolutt øverste divisjon.Den japanske mesterdirigenten Masaaki Suzuki skal lose Norsk Barokkorkester og de eminente koristene i ungarske Purcell Choir gjennom nydelige verker av Telemann og Bach. Dette blir en helt unik kveld med klassisk musikk i absolutt øverste divisjon.

Disse verkene fremføres:

GEORG PHILIPP TELEMANNS DIE AUFERSTEHUNG
JOHANN SEBASTIAN BACHS MESSE I G-MOLL

Da Olavsfestdagene satte opp Bachs Messe i H-moll med René Jacobs i 2014, var det et tidsskille i festivalens historie når det gjaldt satsing og kvalitet på klassisk musikk. Det endte med at publikum gikk ut av Nidarosdomen med hakeslepp.

Nå er de samme aktørene – dynamittduoen Norsk Barokkorkester og Purcell Choir – tilbake i Trondheim. Gjør dere klare for dobbelthakeslepp! Med på laget er også japanske Suzuki, av mange regnet som vår tids beste tolker av Bach.

Kveldens hovedverk, Die Auferstehung, er ført på tonearket av Georg Phillip Telemann og er et oratorium på rundt én time. Det er første gang dette settes opp i Norge. Rundt 60 musikere og sangere braker sammen i Nidarosdomen for å gi Olavsfestdagenes publikum en uforglemmelig opplevelse.

Den tyske barokkomponisten Telemann formidlet nye impulser og satte et sterkt preg på musikkverdenen på 1700-tallet. Han er den mest produktive komponisten i europeisk musikkhistorie med over 3600 registrerte verk, og pleide omgang med Bach, Vivaldi og Händel. I sin levetid var faktisk Telemann den mest kjente av dem alle. Den tidligere jusstudenten var stort sett selvlært, og oppfinnsomme klangfarger, sangbare melodier og uvanlige harmoniske effekter preget hans musikk. Elsket og hatet – slik store kunstnere ofte blir.

Die Auferstehung – Oppstandelsen – er ansett som et av de absolutte høydepunktene i Telemanns karriere. Komponisten som ofte klaget over å ha for lite ressurser til å lage de aller største verkene, slo skikkelig på stortromma med dette fjorten deler store verket. Her går det fort fra jubel til desperat fortvilelse og til slutt den mirakuløse gjenoppstandelsen. Tekstlig reflekterer stykket over hvordan denne hendelsen virker på det vanlige mennesket.

Sjangermessig befinner vi oss i senbarokken, med tydelig nikk fremover mot klassisismen. Der Die Auferstehung tidvis fremstår som en «kirkeopera», heller kveldens andre verk mer mot massive og flotte korsatser. Bachs Luther-messe i G-moll BWV 235, utfyller Telemanns mesterverk perfekt, så her får vi virkelig servert de to største komponistene innen protestantisk kirkemusikk på en og samme kveld – med alle de kontrastene det måtte innebære.

Er du klar for årets nasjonale høydepunkt innen klassisk musikk?

DE MEDVIRKENDE:

Solister: Andrew Staples (Tenor) og Marianne Beate Kielland (mezzo-sopran).

Purcell Choir

Purcell Choir

Kveldens kor er ungarske Purcell Choir, som ble startet i 1990. De har tidligere gjestet Olavsfestdagene, og det er ikke uten grunn at vi har hentet dem tilbake. Ungarerne er av de aller fremste i sin sjanger og deltar på flere av de største festivalene omkring i verden. De er håndplukket fra flere andre kor i Ungarn, og de 26 sangerne er profesjonelle til fingerspissene. Dette er det bare å nyte!

Norsk Barokkorkester

Norsk Barokkorkester

Norsk Barokkorkester (NBO) ble etablert i 1988 som et av de første frittstående tidligmusikkensemblene i Skandinavia. NBO driver konsertvirksomhet på høyt europeisk nivå, og går i bresjen for tidligmusikk på historiske instrumenter i Norge. De siste årene har NBO hatt et samarbeid med Operaen i Oslo. NBO har siden den internasjonale debuten i 1991 gjestet en rekke prestisjetunge europeiske konserthus og festivaler.

Masaaki Suzuki

Masaaki Suzuki

63 år gamle Suzuki er hedret med Tysklands fortjenesteorden og er flere ganger premiert for sine tolkninger av Bach. Han har siden 2009 vært professor i korledelse ved Yale University i USA. Suzuki startet i 1990 anerkjente Bach Colleguim Japan og har siden da vært kunstnerisk leder her og blant annet stått for den bragden å spille inn alle Bachs kantater. I tillegg til å være dirigent er han også en fremragende organist og cembalist. I tillegg til all den gode lyden, er hans tilstedeværelse i musikken en visuell og befriende affære!

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn