Tilbake

Olav – fra hat til håp

Kristofer Hivju er en internasjonal stjerne. Nå kommer han til Olavsfestdagene for å gjøre kun én eksklusiv opptreden i Norge, i rollen som sitt store idol – Olav den hellige.Kristofer Hivju er en internasjonal stjerne. Nå kommer han til Olavsfestdagene for å gjøre kun én eksklusiv opptreden i Norge, i rollen som sitt store idol – Olav den hellige.

Interessen for Hivju er blitt helt enorm de siste årene. Som Guldbaggvinner (Oscar) i Sverige for sin rolle i filmen Turist av Cannes-vinner Ruben Östlund, som medspiller til Will Smith i Hollywood, til skuespiller i krimserien Beck, til å bli med i kanskje verdens største seriesuksess gjennom tidene – Game of Thrones på HBO.

Hivju er landets største skuespiller og idol for tiden. Men midt i mellom store internasjonale prosjekt og innspillinger, kommer han til Trondheim for en sjelden opptreden i hjemlandet. Det er for å spille hovedrollen i mirakelspillet om Olav den hellige i Nidarosdomen under Olavsfestdagene!

Stykket ble sist satt opp i oktober 2013, da til fantastiske anmeldelser og terningkast fem fra Adresseavisen, med ordene: «Det er musikk, dans og lys på toppnivå. Det er humor, drama, presisjon og ettertanke. Kristofer Hivju er forestilingens motor. Han er en fin, handlekraftig og forvirret Olav». Årets versjon er ytterligere forbedret på alle fronter – en forestilling der tekst, lyd, lys, akrobatikk og film knyttes sammen.

Stykket tar for seg Olav den helliges historie, fra fødsel til død. Stykket er like mye en fortelling om innføringen av menneskeverd og sivilisasjon, som innføringen av kristendommen.

— Jeg er besatt av denne mannen, sier Hivju, som mener vi må huske Olavs forvandling fra drapsmann til en visjonær som beskyttet de svake og bygget opp et rettssystem.

Olav den hellige er en kontroversiell person på alle måter, men har hatt mye å si for byen Trondheim, der mye er oppkalt og nedarvet direkte etter helgenen. Olav stod for et paradigmeskifte – en forandring fra et brutalt til et mer humant samfunn, mener noen, mens andre mener han var en voldelig drapsmann.

Olavsfestdagenes festivaltema i år er IDOL, og som hos Olav er også dualitet en høyaktuell fraktor når det gjelder idolene vi dyrker i dag. Hva er det vi ser og hva er det vi overser, når vi dyrker våre idoler? Hvilken side av dem er det vi ser? Den glorifiserte og perfekte – eller den den litt mer lyssky og mørke siden?

Kjøp billett