Tilbake

Laleh og Sivert Høyem

To artister og idoler som dyrker annerledesheten fyller Borggården denne kvelden. Svenske Laleh er en sjelden blomst i et stadig mer formatert poplandskap. Sivert Høyem er mannen som går sine egne veier – men som uansett elskes av folket.To artister og idoler som dyrker annerledesheten fyller Borggården denne kvelden. Svenske Laleh er en sjelden blomst i et stadig mer formatert poplandskap. Sivert Høyem er mannen som går sine egne veier – men som uansett elskes av folket.

Laleh har vært omfavnet av det norske publikummet etter låta Some Die Young, som ble et slags epos etter 22. juli-tragedien. En sterk og emosjonell poplåt som ga utløp for den kollektive sorgen året etter at til sammen 77 personer ble drept på Utøya og i Regjeringskvartalet i Oslo.

Og det er her styrken til Laleh ligger. Tydelige budskap, et bankende hjerte og engasjement for mennesker i alle fasetter. Ungdomsgenerasjonen har trykket hennes til sitt bryst som et forbilde – en artist med en meget sterk identitet som tar opp tema som selvtillit, feminisme, krig, religion og mellommenneskelige relasjoner. Laleh er rett og slett lyden av vår tid – et sted der kunsten og samfunnet møter popen.

Laleh kom til Sverige som flyktning fra Khomeinis islamistregime i Iran, ble kjent i filmen Jalla Jalla i år 2000 og mottok tre Grammis – den svenske Spellemannprisen – for debutplata fem år senere. I 2012 fikk hun sitt store gjennombrudd også i Norge med plata Sjung og Some Die Young. I fjor og i år har hun herjet hitlistene med Bara få va mig själv.

Med sine seks album i bagasjen, finner man Laleh på alt fra svære stadionkonserter til mindre scener i hele sommer, men her til lands blir det bare én opptreden – nemlig på Olavsfestdagene!

Sivert Høyem kommer med sitt siste album – fjorårets Lioness – i flosshatten. Et album med flere nikk tilbake til hans sagnomsuste band Madrugada, og en motsats til hans forrige mer innadvendte og utilgjengelige plate. Det er det med Høyem, man vet aldri helt hvilken retning han går. Det eneste som er sikkert, er at den gjenkjennelige mørke og klare stemmen binder det hele sammen.

– Jeg blir mett av én ting, så starter det med at jeg har lyst til å forandre noe, og så gjør jeg noe annet. De to forrige platene var kalde, harde og maskinelle. Jeg ville ha litt mer liv nå, noe varmere, ikke direkte lyst kanskje, men mer nyansert. Men dette er ikke egentlig så kalkulert. Jeg har alltid sunget rolige låter også. Jeg liker kombinasjonen, sier han i et intervju med Dagsavisen.

Lioness, et fabelaktig stykke musikk som treffer godt hos publikum så vel som hos kritikerne. I vinter solgte han ut Oslo Spektrum, Grieghallen i Bergen og en hel mengde andre store konsertlokaler. Det er en bragd bare en håndfull norske artister kan smykke seg med.

«Som en av norsk rocks største, er Høyem selvfølgelig sammenlignet med mange utenlandske herrer før, men aldri har han operert nærmere Nick Cave and The Bad Seeds enn her», skrev Aftenposten om albumet.

Med en rik og innholdsrik katalog å plukke låter fra og et dønn solid band i ryggen, blir det garantert god stemning når Sivert Høyem kommer til Trondheim sammen med Laleh.

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn