Tilbake

Olavsvaka – den hellige natten

Olsok-natten er kirken åpen for mennesker som søker det hellige. Til tidebønnene for natten mellom 28. og 29. juli vil vi høre det gregorianske koret Consortium Vocale fra Oslo domkirke og de intOlsok-natten er kirken åpen for mennesker som søker det hellige.

Til tidebønnene for natten mellom 28. og 29. juli vil vi høre det gregorianske koret Consortium Vocale fra Oslo domkirke og de internasjonalt anerkjente Graces & Voices, et vokalensemble fra Østerrike, blant annet kjent for sin tolkning av gregoriansk sang.

Den hellige natten varer mellom 00:30–08:00.

 

Tid som rytme og rettesnor

Døgnet med tidebønnene i klosteret, uken med skapelsesdagene og oppstandelsen som rytme, og året med søndagene og høytidene. Ikke bare bestemmer de menighetens liv, de gir også rytme til samfunnet; til arbeidsliv og fritid, til aktivitet og avkobling.

– Helt siden de første kristne samlet seg til bestemte tider og på faste dager i uken, har forståelsen av tid vært avgjørende for hvordan en utviklet lære og gudstjeneste, sier domprost i Nidaros, Ragnhild Jepsen.

Under Olavsfestdagene 2015 vil også gudstjenestene i Nidaros domkirke ha TID som tema. Først og fremst som en daglig rytme av gudstjenester og tidebønner, morgen, middag og kveld. I Olsokdøgnet fra 28. juli om ettermiddagen til 29. juli om kvelden synges tidebønnene i Nidarosdomen omtrent slik de ble sunget i middelalderen.

Pilegrimsmesser

De siste årene har stadig flere pilegrimer valgt å komme til Trondheim under Olsok, og mottak av pilegrimene har fått en sentral plass også i gudstjenestelivet. Pilegrimsgudstjenestene foregår på norsk og engelsk hver morgen og ettermiddag gjennom hele Olavsfestdagene.

Med følge av enkel fløytestemme og med Nidarosdomens mektige arkitektur som bakteppe, er gudstjenestene en viktig del av Olsok-feiringen for mange som kommer til byen disse dagene.

olavsvaka-foto-anita-w-lande3 olavsvaka-foto-anita-w-lande

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn