Tilbake

David Briggs

David Briggs – verdens beste enmanns symfoniorkester.David Briggs – verdens beste enmanns symfoniorkester.

Opplev David Briggs spille Mahlers 2. symfoni, «oppstandelsessymfonien», på Steinmeyerorgelet. Det hele framføres med solistene Marianne Beate Kielland og Ann-Helen Moen og korene Trondheim Vokalensemble, Nidaros Domkor, Aurum og TSO operakor.

Last ned håndprogram

Mahlers storslagne lydlandskap bygger seg opp til kraftige klimaks som krever det største symfoniske formatet og vel så det. Da Trondheim Symfoniorkester framførte Mahlers 2. symfoni sist september, skjedde det med massivt slagverk, utvidet blåserrekke og strykebesetning, to harper, sangsolister og fire kor! I sommer skal vi få oppleve denne symfonien framført av en eneste mann David Briggs på det fabelaktige Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen. Ifølge Briggs blir det ingen reduksjon av symfonien, det er en transkripsjon eller oversettelse av verket fra det originale symfoniorkesteret til et annet format. Ingenting går tapt.

Uansett er det et omfattende arbeid å oversette en symfoni som Mahlers 2. til orgel. For hver takt må du gjøre viktige valg. Hva er virkelig essensielt, hva kan du nøye deg med å antyde?, sier Briggs, som brukte hele ni måneder på å oversette denne symfonien.

Mahlers 2. symfoni som kalles «oppstandelsessymfonien» er bemerkelsesverdig, og den er utrolig behagelig å lytte til, sier Briggs til Brian Chang på nettstedet The Whole Note. Det er som å se Mahler rett inn i øynene. Det er ingen maske, ingen fasade. Den strålende musikken inneholder alle følelser og løfter deg fullstendig opp. Antakelig er det den mest oppløftende musikken han noen gang har komponert.

Teksten, som vil bli framført av to solister og et kor på 100 personer, beskriver den menneskelige erfaring. Vi er alle sårbare, vi gjør våre feil og søker hvile fra smerten som livet gir. Og selv om musikken er pepret av angst, er den like mye preget av trøst og glede.

David Briggs er internasjonalt anerkjent for to ting. Det ene er å transkribere symfonier til orgel. Det andre er å improvisere til stumfilm. Under Olavsfestdagene i 2015 imponerte han voldsomt da han spilte orgel til stumfilmen Noas Ark i Nidarosdomen. Nå gleder han seg til å komme tilbake for å ta i bruk orgelet som et enmanns symfoniorkester. Steinmeyerorgelet er tre ganger så stort som et normalt kirkeorgel, og dette blir en mulighet til å høre orgel slik du kanskje aldri har hørt det før. Et fullt utbygd symfoniorkester har opp mot hundre musikere. Steinmeyerorgelet har 130 forskjellige stemmer når alle de 9 600 pipene er i sving.

Mahler på Steinmeyerorgelet kommer til å bli fantastisk. Jeg gleder meg enormt, sier David Briggs til Olavsfestdagene.

Dirigent: Ursa Lah Rasmussen

 

 

 

 

 

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn