Tilbake

Daniel Lanois

Han ble oppdaget av Brian Eno og har vært sentral som produsent for artister som U2, Bob Dylan, Peter Gabriel og Emmylou Harris. Selv står han for eterisk vakker lydkunst med popens sensibilitet.
Han ble oppdaget av Brian Eno og har vært sentral som produsent for artister som U2, Bob Dylan, Peter Gabriel og Emmylou Harris. Selv står han for eterisk vakker lydkunst med popens sensibilitet.

– Jeg takker Gud for å ha gitt meg evnen til å bli engasjert. Noen ganger tenker jeg at det er det eneste drivstoffet jeg har å gå på. Hvis jeg er i den rette stemningen, kommer inspirasjonen på de rareste måter.

Med Nidarosdomens akustikk som bakteppe, kommer Daniel Lanois til å begeistre et bredt spekter av publikum. De svevende lydteppene med lapsteel i front og de umiddelbare melodilinjene er laget for å skape bilder hos lytteren, og da har det ingenting å si om man er helt ukjent med materialet eller ikke har fulgt hans innholdsrike karriere.

Han kan smykke seg med en rekke Grammy-priser, både som musiker og produsent, han er i Canadas Music Hall of Fame – og ikke minst har han fått æren for det distinkte lydbildet til storheter som U2 og Peter Gabriel. Man tar ikke munnen for full om man kaller ham en av verdens mest anerkjente musikkprodusenter.

I sin selvbiografi forteller Lanois om musikkens kjerne:

– Musikk starter aldri med bare musikk. Det starter med inspirasjon. Å se ansiktet til noen som gjør vedlikeholdsarbeid, kan gi meg inspirasjon. Kanskje vaktmesteren har funnet lykken i rutinelivet fordi han kan gå hjem og livnære familien sin. Kanskje vaktmesteren kan plystre bedre enn meg? Han kjenner sangen om takknemlighet. Et halvt liv i fattigdom i et annet land har gjort ham takknemlig for at han i det hele tatt har en inntekt. Vaktmesteren ser himmelen, puster inn mirakellufta, og er lykkelig for å være i live. Han er kanskje ingen låtskriver, men det er jeg. Jeg føler at det er mitt ansvar å skrive en sang om takknemlighet for denne vaktmesteren og andre som ham, som ikke er så heldige at de har et instrument i sine hender. En fugl på en streng er et symbol på frihet hvis du tar deg tid til å se opp.

Den fransk-kanadiske musikeren og musikkprodusenten har produsert artister som Bob Dylan (Oh Mercy, Time Out of Mind), Neil Young (Le Noise), U2 (blant annet Joshua Tree og Achtung Baby), Peter Gabriel, Robbie Robertson, Neville Brothers og Emmylou Harris (Wrecking Ball).

Kjøp billett
     
Logo Miljøfyrtårn