Olavsfestdagene
Tilbake
Hopp til galleri

Åpningskonsert 2017: Pilgrim med TrondheimSolistene og BBC Singers

Nidarosdomen   |   Felt A: 580,- Felt B: 480,- Felt C: 480,- Felt D: 375,- Felt E: 275,-
Kjøp billetter: Fredag 28. juli, kl 19:00

BBC Singers er et korensemble i verdensklasse. TrondheimSolistene er vår hjemlige prissankende skatt og stolthet. Jon Fosse er en av vår tid største dramatikere. Når disse tre aktørene braker sammen i Nidarosdomen under åpningskonserten 2017, er det ingen grunn til å se seg tilbake.

BBC Singers har en helt unik posisjon i britisk musikkliv. Med en allsidighet uten sidestykke er deres ekspertise ekspertise samtidsmusikk. Dette har ført til flere kreative relasjoner med noen av de viktigste komponistene og dirigentene i det 20. og 21. århundre – inkludert Poulenc, Britten, Judith Bingham og Sir Peter Maxwell Davies. Samtidig bruker de mye av tiden sin på skoleungdom, barnekor og ungdomskor i samfunnet, så vel som profesjonelle.

BBC Singers startet i 1924 og har enhver tid det aller ypperste av korister tilgjengelig. 2017-sesongen er like spennende og mangfoldig som alltid. De har en helt egen entusiasme for det de driver med og en kreativ kompetanse som gjør dem en fryd å lytte til.

TrondheimSolistene begynner vi å bli godt kjent med her på berget. De har vunnet tre Spellemannpriser, nå senest i 2016 for albumet Reflections. De har utallige Grammy-nominasjoner og tilhører den fremste ligaen i verden i kammerorkester. De opptrer med flere av landets største artister i forskjellige konstellasjoner og er en aktiv musikkorganisme vi ikke har maken til.

Jon Fosse har skrevet en eksklusiv tekst til verket. Postmodernisten, som bor i Statens æresbolig for fortjente kunstnere i Oslo, tar for seg Pilegrims-begrepet under årets åpningskonsert. Her får vi en historie om et par som setter ut på en reise mot et nytt liv, trygghet, og kanskje håp om en bedre tilværelse. Minimalisten Jon Fosse gir sjelden ved dørene, men med sin tilknappethet åpner han likevel store tolkningsrom for publikum.

Yes we must find

a place to live

And that’s why we set out

for the Town where there are

so many houses

and surely we’ll

find a room

in one of them

yes as everyone else has a house

because everyone else

yes as far as I can see

has somewhere to live

so there has to be a place

for us to live as well

For we too

have to live somewhere

We too must stay somewhere

It’s impossible not to have

anywhere to stay

Alasdair Nicolson er en av Skottlands fremste komponister som fikk sitt offentlige gjennombrudd i 1990 etter å ha vunnet den prestisjetunge IBM Composers-prisen. Hans musikk er en rik blanding av inntrykk fra oppveksten hans utenfor vestkysten av Skottland – på Isle of Skye. I tillegg til en internasjonal karriere som komponist, er han også en dirigent og lærer, og en høyt anerkjent kreativ produsent. Han har fulgt i fotsporene til mange eminente komponister som kunstnerisk leder for St Magnus International Festival på Orknøyene og tidligere på Bath International Music Festival.

Pilgrim er et større verk for solo sangstemmer, kammerorkester og kor. Det urfremføres i St. Magnus Cathedral under St. Magnus International Festival i juni 2017. Som en av to gjenværende katedraler tidligere underlagt Nidarosdomen, er St. Magnus Cathedral på Orknøyenes hovedstad Kirkwall, et viktig historisk sted for norske pilegrimer. Festivalen programmerer ofte norske musikere og norsk musikk. De er seg svært bevisste den historiske tilhørigheten til Norge. Derfor er det helt naturlig at Nidarosdomen blir neste åsted for dette vakre verket.

– Pilgrim har siden middelalderen vært et kjent begrep for religiøse reiser mot et spesielt sted. En åndelig prosess med selvpålagt disiplin. På tvers av religioner, historiske periode og geografiske steder – det er pilegrim. Med veier til alt fra Mekka til Canterbury, Santiago de Compostela til Trondheim. Men ved siden av denne ideen om religiøse pilegrimer, har vi en annen type pilegrim – en annen reise – til en spesiell plass der det er sikkerhet, toleranse og likesinnede mennesker. I dag er kanskje pilegrim en mer personlig reise for mange mennesker, som både undersøker sine egne liv eller forsøker å endre dem, sier Nicolson om innholdet i stykket.

NB: Denne konserten har nummererte plasser i Nidarosdomen.

 

 

Del påFacebook Del påTwitter

Tilgjengelighet i Nidarosdomen:
Rullestolplasser: Egne plasser for rullestoler og trinnløs tilgang både til vest- og østskipet
Handikap-toalett: Egen rullestolheis til toaletter i kjelleren
Teleslynge dekker hele katedralen