Tilbake

Tribute-konsert til «Palestinas stemme» Rim Banna

Den kjente palestinske artisten Rim Banna fra Nasaret døde i lørdag 24. mars 51 år gammel, etter ni års kamp mot brystkreft. Hun vil bli husket for sin utrettelige kamp mot Israels okkupasjon og undertrykkelse av hennes folk.

mandag 26. mars, kl 19:42

Den kjente palestinske artisten Rim Banna fra Nasaret døde i lørdag 24. mars 51 år gammel, etter ni års kamp mot brystkreft. Hun vil bli husket for sin utrettelige kamp mot Israels okkupasjon og undertrykkelse av hennes folk.

 

Olavsfestdagene hadde planlagt å arrangere en konsert med henne under årets festival. I konserten ville festivaltemaet «kropp» få en helt spesiell vinkel ved at Rim betraktet sin egen kropp som okkupert av kreften og brukte det i tekstene sine som en metafor for okkupasjonen av Palestina.

Nå vil norske artister og musikere i stedet lage en tribute-konsert til Rim Banna, internasjonalt kjent som «Palestinas stemme». Konserten vil finne sted i Vår Frue kirke 31. juli. Selv om Rim ikke kan være til stede fysisk, vil stemmen hennes likevel lyde under denne konserten. Før hun døde, rakk Rim å fullføre et nytt soloalbum i samarbeid med pianisten Bugge Wesseltoft og det tunisiske techno-bandet Checkpoint 303, der røntgenbilder av kroppen hennes er elektronisk omdannet til musikk i samspill med pianoimprovisasjoner. Mot denne bakgrunnen har Rim framført sine sterke dikt om okkupasjon og motstandskamp.

I Vår Frue vil vi få høre musikernes hengivne live improvisasjoner rundt samples av Rims stemme der hun formidler sine dikt. Rim vil også være til stede gjennom visuelle elementer.

Rim Banna fikk et spesielt forhold til Norge gjennom sitt langvarige samarbeid med Kirkelig Kulturverksted som begynte i 2003 med platen «Lullabies from the Axis of Evil». Der deltok hun i duetter med Kari Bremnes og Anisette fra The Savage Rose.

Samarbeidet ble fulgt opp av en serie solo album hvor Banna samarbeidet med norske musikere, blant annet Tord Gustavsen og SKRUK, gitaristen Eivind Aarset og pianisten Bugge Wesseltoft. Platene vakte internasjonal oppmerksomhet, og Rim Banna ble et ikon for hele den arabiske verden, særlig i forbindelse med «den arabiske våren».

 

De palestinske selvstyremyndighetene ga Rim Banna palestinsk diplomatpass, og hun kunne derfor på tross av at hun bodde i et land som ble boikottet over alt i Midtøsten, delta på en rekke store solidaritetskonserter i Damaskus, Kairo, Amman, Tunis og Beirut i årene før og etter de arabiske opprørene.

I 2016 mistet hun det ene stemmebåndet som følge av kreftbehandlingen. President Abbas erklærte da at alt skulle gjøres for å hjelpe Rim Banna til å få igjen stemmen, og de palestinske selvstyremyndighetene ville dekke sykehusregningene. Stemmen ble bedre, men gjenvant aldri sin gamle prakt.

 

Rim Banna samarbeidet også med Kari Bremnes om forestillingen «Finn veien, engel» (2003) og med Eva Dahlgren om prosjektet «Songs across walls of Separation», skapt som teaterstykke i Nidarosdomen under Olavsfestdagene 2006 i regi av Nina Wester. Rim samarbeidet også med TrondheimSolistene med flere konserter, bl.a. under Olavsfestdagene i 2014. På sin siste plate fremfører Kari Bremnes en hyllest til Rim Banna i sangen «Rim sin stemme».

 

     
Logo Miljøfyrtårn