Tilbake

Årets festivaltema 2018: KROPP

Vi er alle prisgitt kroppen vi er tildelt, men ingen av oss er en øy - komplett i oss selv. Vi puster, lever, begjærer, tenker, føler, husker, eldes, forfaller, dør og blir borte. Vi har sterke meninger om egen og andres kropp. Noen ønsker å kontrollere kroppen vår. Men hva aksepterer du selv? Olavsfestdagene 2018 tar for seg temaet kropp.

torsdag 8. mars, kl 21:21

HVA AKSEPTERER DU?

Alle mennesker har en kropp, eller kanskje skal vi heller si: Alle mennesker er kropp. Vi er en kropp som pulserer, som puster, som lever og begjærer, som tenker og føler, som husker, som vokser seg sterkere, som holder det gående, som eldes og forfaller, brått eller langsomt, som til slutt må gi tapt, som dør og blir borte.

Vi har ofte sterke meninger om kroppen, både vår egen og andres. Hva tenker vi når vi ser en skadet kropp, en overvektig kropp, en operert kropp, en som er født i feil kropp? Hva aksepterer du? Hva aksepterer familien? Hva aksepterer venner og kolleger? Hva aksepterer samfunnet?

De store religionene har alltid ønsket å kontrollere kroppen vår, hva vi putter i oss, hvordan vi dekker oss til og hvordan vi praktiserer sex. Kroppen har alltid vært under mistanke – hvorfor er det sånn?

70 prosent av oss er misfornøyde med kroppen. Vi trener og tar plastiske operasjoner, vi eksponerer oss på sosiale medier, men vi dusjer alene. Noe må være riv ruskende galt, men hva?

Nå er maskinene i stand til å innta kroppen, små nanoroboter kan oppgradere både kropp og sinn. Snart er forskjellen mellom mennesket og maskin flytende – hva er da et menneske?

Vi lever allerede i sorteringssamfunnet. Noen må velge hvilke kropper det er som skal få leve. Hvem fortjener kostbare medisiner? Hvem ansees som verdifulle nok? Hvem skal velges bort?

Og hva skjer når kroppen dør? Hva er det vi er opptatt av mot slutten, hva ønsker vi snakke om, hva er det vi føler? Og finnes det noe etterpå?

Hver og en av oss er prisgitt denne kroppen vi er tildelt, men ingen av oss er en øy, komplett i oss selv. Hvert menneske er en del av det samme kontinentet, sa poeten John Donne. De kristne kan se på seg selv som lemmer på Kristi kropp. Andre ser på seg selv om en del av samfunnskroppen. Mange ser på planeten som en eneste stor organisme. Er vi alle en del av den samme kroppen? Hva vil det i så fall bety?

Olavsfestdagene har valgt KROPP som overordnet tema i 2018. Det vil prege konsertene, bestillingsverkene og Vestfrontmøtet. La kroppen din finne veien til Trondheim 28. juli til 4. august.

     
Logo Miljøfyrtårn