Tilbake

Opplevelser som ikke koster en krone

Med dette burde det være noe for enhver smak som ikke trenger å koste deg en eneste krone.  Velkommen til festival!

søndag 24. juli, kl 16:34

Det finnes mange muligheter til å oppleve arrangement under årets Olavsfestdagene som gir deg fantastiske opplevelser helt gratis.

FOLKELIV

Opplev folkelivet allerede fra festivalens første dag. I år som i fjor inviterer vi alle som vil til gratis frokost i Matveien på LianTunet fra kl. 08.30 til 10.00. Trikken opp og ned til Lian er gratis denne dagen, men bli gjerne med på felles vandring ned til Munkegata langs pilegrimsleden.

Klokken 13:00 starter åpningen av årets Olavsfestdagene med prosesjon oppover Munkegata. Delta eller still deg langs gata og se på alle de prominente gjestene og ridderne.

Etterpå kan du rusle opp til Borggården hvor årets åpningsarrangement starter kl. 13:00. Det vil bli stemningsfull underholdning, musikalske innslag og offisiell åpning med taler fra prominente gjester.

I Borggården kan du etterpå vandre rundt på Historisk Marked og oppleve den spesielle stemningen som tar deg med tilbake til middelaldersk tid. Barna kan prøve å gå på stylter, skyte med pil og bue, eller kanskje bli steinhogger?

Historisk Marked er åpent fra torsdag 28. juli til tirsdag 2. august mellom kl. 10:00 til 17:00, og fra kl. 10:00 til 15:00 onsdag 3. august, og det koster selvfølgelig ingenting å komme inn. Ved vannposten i Borgggården får du gratis foredrag ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider fra fredag 29. juli til markedets siste dag. Du kan høre om gjenreisingen av Vestfronten, om trekonstruksjonene i Erkebispegården, Trondheim på 1000-tallet, Fest og fyll i 1000 år og Trondheim som handelsby.

VESTFRONTMØTET

Allerede på festivalens åpningsdag starter årest serie med vestfrontmøter. Vestfrontmøtet er blitt en bastion for meningsbærende innhold, og i år blir festivaltemaet Mammon objekt for en rekke interessante diskusjoner. Kan vi tjene både Mammon og Gud? Finnes det såkalte norske verdier, og er det mulig å leve et anstendig liv i verdens rikeste land?

Henrik Syse holder tale over årets festivaltema, Mammon, på åpningsdagen torsdag 28. juli. På Olsokdagen, 29. juli, er tema for Vestfrontmøtet Kan vi tjene både Gud og Mammon? Lørdagens Vestfrontmøte tar opp temaet hvem er vår neste? Søndag 31. juli stilles spørsmålet om Jesus var en kommunist? Eller er kapitalismen kristendommens ektefødte barn? Neste dag, mandag 1. august skal Vestfrontmøtet diskutere om det finnes norske verdier? Og i så fall, hvilke?

Tirsdag 2. august handler Vestfrontmøtet om ekstremisme. Filmskaperne Deeyah Kahn og Amos Gitai møtes til samtale om ekstremisme med utgangspunkt i én film som viser muslimsk ekstremisme og én film som viser jødisk ekstremisme.

Årets siste Vestfrontmøte blir en diskusjon om hvordan leve anstendige liv i verdens rikeste land? Det blir et møte med ulike personer med ulike strategier.

KONSERT

En mulighet til å møte en av festivalens artister får du i Vår Frue Kirke under Åpen Mikrofon fredag 29. juli. Kirken fylles av gjester og mikrofonen står åpen. En av festivalens artister deler noen låter og kanskje noen ord med gjestene, før kirkens brukere kan bidra med kunstneriske innslag. Det blir enkel servering.

Lørdag 6. august inviteres du til gratis orgelmeditasjon med Magne H. Draagen i Nidarosdomen. Senere samme dag kan du også oppleve Pilegrim i orgelsko hvor barn og ungdom utforsker Nidarosdomens mange orgel sammen med en mesterorganist.

FAMILIEPROGRAM

Fire dager under festivalen kan barna gratis høre gode historier fra Hege Merakerås i Erkebispegården. Hege Merakerås er profesjonell forteller, og kommer for å fortelle bibelhistorier. Hver dag kan vi høre en ny historie.

Få også med deg årest SFO-utstillinger. Etter kickoff med filosof Einar Øverenget har barna ved Trondheimsskolene og SFO filosofert rundt årets festivaltema MAMMON. Deres store tanker får flere kunstneriske uttrykk gjennom festivalen. Kunstmontasje med barnekunst utstilles på ytterveggen til Trondheim Kunstmuseum gjennom hele festivalen og en videoinstallasjon med barnas sitater vises i Rustkammeret.

I siste halvdel av festivalen kan du se utstillingen Filosofi med barn på tvers av grensene hvor barns visualiserte filosofitanker rundt tema Mammon blir utstilt i Lademoen kirke. På åpningsdagen, 1. august, er alle også velkommen til Rabalderdans.

En gratis klassiker hvert år er Pilegrimsvandring for barn. Biskop Tor Singsaas går pilegrimsvandring med barn og familier fra Sverresborg folkemuseum til Nidarosdomen og Nidaros pilegrimsgård.

GUDSTJENESTER

Hvis du vil komme i høytidsstemning er det bare å delta på en av alle gudstjenestene gjennom festivalen. Det er magisk stemning i og foran Nidarosdomen når pilegrimene kommer i prosesjon mot katedralen i skumringen for å starte Olavsvakegudstjenesten på kvelden 28. juli og fortsetter gjennom Våkenatt. I løpet av dette døgnet kommer også installasjonsfilmen SeaTime til å vises kontinuerlig i Nidarosdomen. Onsdag 29. juli avholdes Olsokgudstjenesten.

Familiemessen onsdag 3. august har tittelen Stor, liten og rik. Da tilrettelegges Nidarosdomen for barna og det blir også kunstneriske innslag rettet mot de yngre.

Hver dag er det dessuten pilegrimsgudstjenester- og messer og tidebønner til faste tidspunkt i Nidarosdomen og i Vår Frue Kirke vil det være hverdagsbønn hver ukedag kl. 14:00, og torsdagsmesse på kvelden med nattverd 28. juli og 4. august.

I Lademoen kirke inviteres du til to utforskende gudstjenester. Mandag 1. august inviterer Kirke 2016 til Barn i det hellige rommet – en kreativ og annerledes gudstjeneste for og med barn. Eller hva med en Rockegudstjeneste – en gudstjeneste med salmer og liturgi i rocka innpakning i Lademoen kirke tirsdag 2. august.

Det blir en spesiell og stemningsfull gudstjeneste når vi inviterer til avslutningsgudstjeneste om Mammon i Vår Frue kirke. Moddi og Ida Maria vil stå for musikalske innslag.

Litt mer uhøytidelig blir det nok under Bibelquiz. Hvem kan mest om Bibelen, journalistene eller kirkefolket? Svaret får du på Dokkhuset lørdag 30. juli, og inngangen er selvsagt gratis.

VERBALPROGRAM

Det finnes også flere samtaler og foredrag som er mulig å overvære i løpet av festivalen uten at det trenger å koste noe.

Som tidligere år, inviterer vi til Min Tro i Vår Frue Kirke. Der har du mulighet til å møte forfatter og musiker Levi Henriksen, kulturminister Linda Hofstad Helleland, nyvalgt leder for Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum, og artisten og låtskriveren Ole Paus i samtale med Alf Van der Hagen om hva de kaller sin tro.

Etter Vestfrontmøtet lørdag 30. juli tar vi med oss tankene derfra og møtes over en kopp kaffe til Dialogcafé i Rustkammeret. Torsdag 4. august skal Brobyggerprisen 2016 deles ut av Norske kirkeakademier til Ivar Skippervold for hans innsats med å bygge dialog og forståelse mellom ulike grupper av mennesker. Prisen deles ut på Vestfronten.

Gjennom den gratis foredragsserien Kirke 2016 kan du overvære et seminar om gjestfrihet med tittelen Jeg var en fremmed og dere tok imot meg lørdag 30. juli. Er norsk misjon- og bankvirksomhet diakoni eller mammon? Dette blir tatt opp til diskusjon mandag 1. august, mens bibelselskapets 200-årsjubileum markeres med temasamling om Bibelens sterke fokus på fordeling og fattigdomsomsorg tirsdag 2. august. Neste dag, 3. august, stilles spørsmålet Penga eller livet?

Kirke 2016 arrangerer også daglige bibeltimer og foredrag i Bakke kirke fra lørdag 30. juli til onsdag 3. august kl. 17:00.

Leder av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, avslutter årest foredragsreker med et gratis foredrag med tittelen Jubelåret på festivalens siste dag.

Med dette burde det være noe for enhver smak som ikke trenger å koste deg en eneste krone.

Velkommen til festival!

     
Logo Miljøfyrtårn